Przykładowe menu

Śniadanie

seperator
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem, miodem i cynamonem, pieczywo pszenne graham, wędlina, papryka, herbata z cytryną i imbirem.
  • Bułki zwykłe i otrębowe, masełko, konfitura z malin, szynka drobiowa, biała rzodkiew do chrupania, ciepłe mleko, herbata z dzikiej róży słodzona miodem.
  • Pieczywo wieloziarniste z masłem i pasta z tuńczyka z warzywami, kasza jaglana z mlekiem, owocami suszonymi i orzechami, herbata z lipy z miodem.
  • Pieczywo wielozbożowe z masłem czosnkowym, jajko gotowane, szczypiorek, ogórek świeży gruntowy, kawa zbożowa na mleku.
  • Kanapki z pieczywa pszennego i żytniego z masłem, serem żółtym, pomidorem i kiełkami rzodkiewki, herbata rumiankowa.
  • Bułka pełnoziarnista z twarożkiem ziołowym, pomidor, szynka, kakao na mleku.
  • Pieczywo pszenne i mieszane, masło, pasta z soczewicy z warzywami, filet z indyka pieczony, kiszony ogórek, sałata, ciepłe mleko, herbata gruszkowa.
  • Bułki otrębowe, masło, pasta jajeczna z kiełkami rzeżuchy, papryka zielona i czerwona, kawa zbożowa na mleku, herbata miętowa z imbirem.

II Śniadanie

seperator
  • Chleb razowy z pomidorem i bazylią, koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, woda z cytryną.
  • Sałatka owocowa z banana, brzoskwini i gruszki, wafle zbożowo-ryżowe, kefir, herbatka owocowa.
  • Serek twarogowy z owocami, podpłomyki, herbata ziołowa.
  • Kaszka manna z jabłkiem prażonym i jagodami, herbata z cytryną.
  • Deser jogurtowy z jabłkiem i bakaliami, herbata ziołowo-owocowa.
  • Mleko z płatkami kukurydzianymi, tarte jabłko z pestkami dyni i rodzynkami, woda mineralna.
  • Muffinki z mąki żytniej nadziewane konfiturą – własny wypiek, kawa zbożowa na mleku.
  • Polenta z suszonymi śliwkami, daktylami, i płatkami migdłowymi, herbata owocowa.

Obiad

seperator
  • Zupa warzywna z soczewicą, kotleciki z kurczaka  sosie ziołowym, ziemniaki puree, gotowany groszek z marchewką, melon, kompot wieloowocowy.
  • Krem marchewkowo-porowy z grzankami, gulasz z mięsa drobiowego, kasza gryczana, surówka z marchewki, jabłka i brzoskwini, mandarynki, woda mineralna.
  • Zupa pomidorowa z makaronem, kurczak w sosie serowym, ryż brązowy, brokuł gotowany, marchewka do chrupania, kompot z jabłek.
  • Zupa ogórkowa z kaszą, mintaj pieczony w sosie śmietankowo-koperkowym, ziemniaki puree z zieloną pietruszką, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, gruszka,woda mineralna z miętą.
  • Zupa pieczarkowa z kluskami, ziemniaki puree z koperkiem, jajko sadzone,  mizeria z jogurtem naturalnym, kalarepka do chrupania, kompot z czarnej porzeczki.
  • Zupa kalafiorowa z warzywami, klopsiki z indyka w sosie bazyliowo-pomidorowym, kasza gryczana, buraczki tarte z jabłkiem, gruszka, woda mineralna.
  • Kapuśniak z białej kapusty z mięsem i ziemniakami, kluski z sera białego z sosem truskawkowym, talerz warzyw do chrupania (kalarepka, papryka, marchewka), kompot ze śliwek.
  • Rosół z makaronem i zieloną pietruszką, filet z kurczaka z pomidorami i mozzarella, ziemniaki, zielony ogórek z bazylią, rukolą i kminkiem, kompot jagodowy.